Treceți la conținutul principal

Ultimul interviu oferit de Ștefan Iordache

IN MEMORIAM STEFAN IORDACHE
Un om – mai multe vieti (mai bine de 100)

“Va multumesc ca ati renuntat la surprize-surprize, la nunti, botezuri si alte sprituri si ati venit sa ma vedeti in Barrymore”, spunea Stefan Iordache spectatorilor care l-au aplaudat minute in sir pentru prestatia actoriceasca de mare clasa in spectacolul “Barrymore”, de William Luce, regia Gelu Colceag. (spectacolul s-a jucat si la Teatrul Maria Filotti din Braila in data de 21 octombrie 2001)

Iordache marturisea ca fiind de la Calafat, Dunarea e cea care il leaga si de Galati. S-a plimbat pe faleza. Si-a amintit de colegii sai actori de la Galati, mai ales de Mitica Iancu, fie-i tarana usoara, cel care a facut o “Chirita” memorabila. (actorul s-a aflat la Galati in urma cu cativa ani, unde a interpretat rolul “Alex” din piesa “Alex si Morris” de Michael Elkin, regia Gelu Colceag.



“Mi-ar fi placut sa pilotez un avion”

Pe cand avea zece, unsprezece ani si fura lubenite in joaca, travestit in femeie, bunica ii spunea ca se va face “scamatoriu”. Batrana nu stia carte, nu stia nimic despre teatru, dar intuia harul pe care Dumnezeu il oferise din plin nepotului.

Un interviu cu cel caruia nu-i placeau cuvintele mari dar care a fost “cel mai iubit dintre pamanteni”.

Reporter: Creste greu un actor, domnule Stefan Iordache?
Stefan Iordache: Si pomul creste greu, daramite un actor…..Trebuie crescut cu grija, cu roluri importante, cu experimente.

R.: Ati abordat de-a lungul timpului roluri multe si diferite. Au venit rolurile catre dumneavoastra sau ati tanjit dupa unele dintre ele?
S.I.: Sansa mea a fost ca rolurile mi-au venit in intampinare. Nu am cerut absolut niciodata. Am jucat tot ce mi-aş fi dorit.

R.: Ce rol va este cel mai drag?
S.I.: Toti cei care au iesit din mine sunt copiii mei si atunci ii iubesc pe toti. Toate rolurile imi sunt dragi.

Un rege din carpe si petice

R.: In spectacolul „Barrymore” al lui W.Luce, aveti o replica pe vorbele lui Shakespeare ca „actorul e un rege din carpe si petice”. Care este conditia actorului in timp?
S.I.: Actorul a deranjat un pic societatea in care a trait de cand exista meseria aceasta. Intotdeauna a fost asa.

R.: Cat timp mai pastrati in dumneavoastra personajul pe care il jucati dupa ce luminile s-au stins si aplauzele au incetat?
S.I.: Cam doua ceasuri si jumatate. Il mai joc o data in gand.

R.: Ati facut un „Hamlet” memorabil. Il mai jucati si acum?
S.I.: Il mai joc si acum chiar la varsta aceasta. Este un personaj care marcheaza existenta unui actor. Am spus la vremea respectiva ca ar trebui sa se joace Hamlet, in acelasi timp, in mai multe teatre din tara; nu pentru comparatie ci pentru actori. Actorul creste foarte tare pe Shakespeare, pe Moliere.

R.: In ce piese jucati acum?
S.I.: In „Barrymore” si repet in doua piese. Nu va dezvalui decat una si anume „Lolita”, in regia Catalinei Buzoianu la Teatrul Mic.

R.: Sunteti varsator. Se spune ca varsatorii stiu azi ce va fi peste 50 de ani. Aveti premonitii?
S.I.: Am vise si cosmaruri. Dar de premonitii ma feresc.


R.: Credeti in reincarnare? Ati mai fost actor in alta viata?
S.I.: Cred ca am mai fost o pisicuta... Cred in reincarnare, de fapt e o speranta ca revii pe pamant.

R.: Toata lumea stie ca iubiti pisicile. Ce fac pisicile dumneavoastra?
S.I.: Ce bine-mi pare ca ma intrebi! Mi-e dor de ele! Am avut patru...unul s-a prapadit...il chema Kiki-Riki..avea 19 ani, maidanez.Astia traiesc mult, ca stiu sa se descurce.Timofte e al doilea, in ordinea varstei, Cascarache si Machedelea. Ultimele sunt fetite. Una neagra si una gri, de-asta albastra de Prusia. De pe strada le-am luat pe toate. Pisicile mele au mai fost cu siguranta in viata mea sau in alte vieti. Am niste relatii speciale cu ele. Au mai bantuit cu siguranta prin viata mea si sub alta forma.

R.: Cum e cu bunica? Prevedea ca o sa fiti actor?
S.I.: Ma jucam si am speriat-o intr-o seara. Furam lubenite din curte si ma travestisem in femeie; eram mic, zece, unsprezece ani. Nu stia ea ce-nseamna teatru, nu avea carte, dar stia povesti multe. „ Tu scamatoriu o sa te faci!” Eu inca nu stiu daca am invatat meseria, ca asta se invata permanent! Inca invat! Sunt inca student constiincios!

R.: Ce v-ar fi placut sa fiti daca nu era sa ajungeti actor?
S.I.: Ospatar. Nu lucrezi tot cu oamenii? Nu as fi luat bacsis! Nu-mi place sa stau cu palaria intinsa! Imi place atmosfera boema din carciumi. Asta face parte din viata. De asta-mi plac lautarii!

R.: Ce nu ati facut de-a lungul vietii si regretati?
S.I.: Mi-ar fi placut sa pilotez un avion, desi mi-e frica de zborul cu avionul de mor! Regretul cel mai mare e ca nu am copii!

R.: Aveti un principiu de viata? Un model? Tabieturi aveti?
S.I.: Nu am modele. Tabieturi am! Am multe dar....unul dintre ele e sa ma scol dimineata. Depinde cand ma culc. De regula ma culc foarte dimineata. Somn am putin...

R.: Ce e mai aproape de sufletul dumneavoastra, teatrul sau filmul, pentru ca a ti facut din ambele slava Domnului?
S.I.: Teatrul. E mai viu, e mai cald. Ai privilegiul ca se consuma de fata cu spectatorii.

R.: Priviti vreodata spectatorii in ochi in timpul spectacolului?
S.I.: Nu. Privesc in zare. Si nici nu-mi place sa-mi spuna cineva ”vezi ca sunt in sala”.

R.: Ce va place sa jucati mai mult, clasic sau modern?
S.I.: Tot. Tot ce e teatru, tot ce e dialog, tot ce e in miscare, e viu.


R.: Sunteti credincios?
S.I.: Foarte.

R.: Va faceti cruce inainte de spectacol?
S.I.: Cam multe.

R.: Cate femei ati iubit cu adevarat domnule Stefan Iordache?
S.I.: Nu am stat sa le numar, dar destul de multe. Fiecare iubire a insemnat o implinire la timpul ei.

R.: Acum iubiti?
S.I.: Da, sigur. E mai rau sa iubesti si sa nu fii iubit. Dar si asta este bine. Suferinta te pune pe ganduri....

„Cand ma privesc in oglinda, mi-e dor de mine cand eram mic pentru ca atatia oameni au plecat din mine, vreo 60 in teatru, vreo 40 in film, va dati seama, cam 100........”


Trimis de Dana Vlad

Cele mai citite articole

monolog

Ar fi putut fi o zi perfect ă...  Cu scări rulante care funcţionează şi rozmarin agăţat la poartă;  cu oameni mai puţin grăbiţi şi căsuţe oferite moacă de primar. Dar nu a fost să fie. Ce să-i faci? Timpul ne limitează şi chiar dacă acea zi va veni cândva, sunt şanse ca nici măcar tu să nu o prinzi. Nu vreau să par pesimist, dar vezi şi tu...progresul ne omoară. Trebuie să trăim vieţile astea mici...  Acum să nu te gândeşti că nu sunt deschis la nou! Nici vorbă! Ba de fapt sunt chiar la curent cu tot ce se întâmplă. Aşa ar trebui să fii şi tu! Cum s-ar spune, să fii la curent cu tot ce mişcă. Dar mă rog, să lăsăm toate astea. Din alt motiv te-am chemat.  Vis-a-vis, la teatru, se repetă o piesă nouă. Mergi te rog la Marcel, la portar... Îl ştii doar! Nu? Aşa. Mergi la Marcel şi află cum se numeşte piesa şi când o să fie premiera.  Ne-am înţeles? Bun. Stai, nu pleca! După ce-ai aflat, te duci la casa de bilete şi întrebi căt costă două locuri în primul rând. Vezi, fii atent! Cu

admiterea la unatc din experienţa unui respins

E greu. Greu de tot.  Nu din cauza probelor. Pentru ce înseamnă regia de teatru, admiterea asta e de fapt floare la ureche. Ai 17 piese de citit, unele de ştiut ca pe Tatăl nostru şi altele doar de avut habar. Ai trei probe: oral, scris, practic. Voi face referire doar la prima probă unde trebuie să prezinţi trei poveşti (după o poză, un anunţ şi pe baza unor date din textele din categoria “tatăl nostru”). Nimic mai simplu... E greu. Greu de tot, pentru că te arunci într-o luptă în care adversarii nu sunt nici mai buni, nici mai slabi. Un meci de fotbal, un război sau un joc de strategie îţi oferă tot timpul doi adversari în care unul e mai bun decât altul, între care concurenţa există iar victoria e stabilită după nişte criterii. Golurile sunt goluri, teritoriile sunt teritorii iar vieţile şi punctele rămase sunt dovada învingătorului. Aici nu e concurenţă. E o luptă în care de fapt nu se întâmplă nimic. Problema devine, deci, a ta. Întrebările frecvente înainte de a int

dialog închipuit

Actorul : Trebuie să ne împăcăm!   Rolul : Nu, nu trebuie! Actorul : E adevărat că am stat departe o vară întreagă, dar gata! Acum sunt aici!   Rolul : Nici nu mă gândesc!   Actorul : Te rog... Vom aştepta împreună, pe un taburet, în culise la Bulandra şi când lumina e perfect rotundă, ieşim în faţă şi zâmbim. Ce spui?   Rolul : Spun că eşti un dobitoc! Trei luni de zile-ai fost plecat! Nici măcar o scrisoare, un gând! Te-ai distrat la mare şi-ai băut ca un porc!   Actorul : Nu-i adevărat. Am petrecut un sejur cu familia. La Covasna! Şi-n Sibiu la mama soacră! (Trebuia să o vizitez!) Auzi, nu fii ingrat!   Rolul : Aha! Tot eu sunt ăla mizerabil! Păi atunci n-ai decât să fii tu în situaţie şi gata! Nu-ţi trebuie nici un rol!   Actorul : N-am vrut să spun asta...   Rolul : Hai că mă faci să râd! Păi n-am vorbit cu Treplev cât-ai fost plecat?! Mi-a spus că nici măcar nu l-ai băgat în seamă stagiunea trecută!   Actorul : Nu-i adevărat! Ne-am certat de la po